Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Φτωχοί αγρότες και άνεργοι στο στόχαστρο

Επιβεβαιώνεται ο στόχος να ενισχυθούν με τζάμπα εργατική δύναμη οι μεγαλοεργοδότες και να ξεριζωθούν από τη γη τους όσοι μικροκαλλιεργητές απέμειναν

Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΚΑΠ, αφού γνώρισαν τις συνέπειες από την εφαρμογή της, τόσο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όσο και με κυβέρνηση ΝΔ
Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΚΑΠ, αφού γνώρισαν τις συνέπειες από την εφαρμογή της, τόσο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όσο και με κυβέρνηση ΝΔ
Με έωλες υποσχέσεις προς τα λαϊκά στρώματα και σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο για την τήρηση των κανόνων «δημοσιονομικής πειθαρχίας», την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Γ. Παπανδρέου διεκδικώντας «φρέσκια λαϊκή εντολή» για να κυβερνήσει...

Ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την αποπροσανατολιστική κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «κακοδιαχείριση» και ισχυριζόμενοι ότι σ' αυτές τις εκλογές «συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές», επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρύψουν ότι το «διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» που προτείνουν αποτελεί συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. «Για να βγει κανείς από την κρίση δεν αρκούν "πέντε απλά μέτρα", αλλά απαιτείται σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι τα αντιδραστικά μέτρα που παρουσίασε από τη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής αποτελούν στρατηγικές επιλογές και του ΠΑΣΟΚ.

Συνέχιση της λιτότητας και νέα μέτρα

Ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του την Κυριακή στην «Ελευθεροτυπία» ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα «δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας, της καταπολέμησης της σπατάλης» στο δημόσιο τομέα. Χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «κάνει εκείνες τις κινήσεις για να αρχίσει την εξυγίανση των οικονομικών δίνοντας και ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι κάτι το οποίο ξεχνάμε, αλλά πηγαίνει παράλληλα με τις πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας»...Το ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και ο Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική άγριας λιτότητας με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει την όξυνση της αντιλαϊκής επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου φροντίζει να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» θα γίνει με τα ίδια «υλικά» (χορήγηση φοροαπαλλαγών και οικονομικών κινήτρων στις επιχειρήσεις) και τα οφέλη της θα τα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Με συνεντεύξεις του στην «Απογευματινή» και στη «Real News» o Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο πλαίσιο αναφοράς με τις εξής προτεραιότητες»:

-- «Πράσινη ανάπτυξη με παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων».

-- «Με στοχευμένες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με κίνητρα και επενδύσεις για τον τουρισμό, τον κατασκευαστικό τομέα».

-- «Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, του επενδυτικού νόμου, άρση όλων των αντικινήτρων που εμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα».

Για ζεστό χρήμα, νέα κίνητρα και ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε κερδοφόρους τομείς με την πλήρη στήριξη και την αρωγή του κρατικού προϋπολογισμού, των χρημάτων του ελληνικού λαού, δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου.

Επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίστηκε μόνο στην απευθείας ενίσχυση του κεφαλαίου με νέα οικονομικά πακέτα, δεσμεύτηκε και για την υλοποίηση των αντεργατικών αξιώσεών του.

Μπορεί χτες, σε μια προσπάθεια να υφαρπάσει τη λαϊκή συγκατάθεση για την επάνοδό του στην εξουσία, να μίλησε για την «απειλή της ανεργίας», κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Πειραιά και της συνάντησής του με «παραγωγικούς φορείς» και να ισχυρίστηκε ότι «θέλω όλοι να ξέρουν πως θα είμαι κοντά στον εργαζόμενο, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στους παραγωγικούς φορείς για να βάλουμε ξανά μπροστά την Ελλάδα», αλλά είχε φροντίσει πριν να ξεκαθαρίσει το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αντεργατικών μέτρων, υποταγμένο στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις με στόχο την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Βάσει αυτού το ΠΑΣΟΚ προτείνει «στήριξη της απασχόλησης»:

-- «Με μέτρα για την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας» που επί της ουσίας ενισχύει τους επιχειρηματίες και θέτει σε εργασιακή ομηρία τους εργαζόμενους.

-- «Βελτίωση και επέκταση των ενεργητικών μορφών απασχόλησης και εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας». Μορφών δηλαδή μερικής και ελαστικής εργασίας.

Εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά

Εκεί όμως που ο Γ. Παπανδρέου έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ δημαγωγίας ήταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε νέους αγρότες στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού δεσμεύτηκε ότι «θα δώσει όλα τα εργαλεία» στους αγρότες, στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι «θα φτιάξει πανεπιστήμια που βγάζουν επαγγελματίες αγρότες, που θα ξέρουν για το εμπόριο, θα ξέρουν για την οργάνωση, θα γνωρίζουν "management" (!!), θα ξέρουν για τις εξελίξεις στην έρευνα και την καινοτομία, (...) θα (...) ξέρουν για το "e-commerce", το ηλεκτρονικό εμπόριο»!! Θα «έχουν δική τους τράπεζα»!! και «θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας»!!

Φυσικά, οι αναφορές δεν αφορούσαν τη μικρομεσαία αγροτιά που στενάζει και οδηγείται στο ξεκλήρισμα από την εφαρμογή της αντιαγροτικής νέας ΚΑΠ που ψήφισε το 2003 το ΠΑΣΟΚ, που πνίγεται από τα χρέη στις τράπεζες εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματός της, αλλά τους αγροτοβιομήχανους που ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση ενισχύουν επιδιώκοντας να περάσει όλη η γη στα χέρια τους.

Επικοινωνιακά τρικ...

Εξάλλου, χτες, σε μια κίνηση «επικοινωνιακού εντυπωσιασμού», ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του «για τη διαφάνεια των οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας και την πλήρη κατάργηση της αφισοκόλλησης».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί σαν φορέας της «διαφάνειας» και κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων και της ομολογίας Τσουκάτου ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν μίζες από τη «Ζήμενς» υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του», ισχυριζόμενος ότι «καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και να χρησιμοποιηθεί». Επίσης, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ «δεσμεύονται, πέραν των κανόνων της εκλογικής νομοθεσίας, να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής».

Μετά τις ανακοινώσεις περί «διαφάνειας», ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να καταθέσει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «αλλαγή του εκλογικού νόμου» και την αντικατάστασή του από νέο, περισσότερο καλπονοθευτικό, το οποίο, αν και δε δημοσιοποίησε, έχει προτείνει να κινείται στα πρότυπα του «γερμανικού μοντέλου». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δε θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της αφισοκόλλησης».

Παράλληλα, στην Ιπποκράτους «φουντώνει» η μάχη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Ακόμα, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διεξαγωγή «ντιμπέιτ» ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ